În lumea literaturii polițiste, puțini autori reușesc să captiveze și să mențină cititorii în suspans așa cum o face Collombo. Cu o carieră impresionantă și numeroase titluri de succes, Collombo a devenit un nume de referință pentru iubitorii de mistere și intrigi. În acest interviu exclusiv, autorul ne împărtășește din secretele și sursele sale de inspirație, oferindu-ne o privire rară în culisele creației sale literare.
Reporter: Bună ziua, Collombo! Este o onoare să vă avem alături de noi. Pentru început, ce v-a inspirat să scrieți romane polițiste?
Collombo: Bună ziua! Mă bucur să mă aflu aici. Fiind întotdeauna atras de natura umană, cu tainele și secretele ei, în paralel cu serviciul prestat în rândurile Poliției Române, am învățat cum oamenii reacționează în situații limită. În plus, citind foarte mult din literatura polițistă și nu numai, mi-am dezvoltat puțin harul primit de la Dumnezeu, dându-i o aură nouă de mister și neprevăzut.
Reporter: Cărțile dumneavoastră sunt pline de detalii complexe și răsturnări de situație. Cum reușiți să păstrați suspansul pe tot parcursul poveștii?
Collombo: Am ținut în mâini cărți polițiste scrise de foarte mulți autori, de la cei clasici și până la cei contemporani. Dar am preferat să-mi impun stilul propriu, Un stil bazat pe cunoștințele polițienești și extins pe mai multe linii, rezultând astfel mai multe raze de stil. Ca să mă justific, niciunul dintre cele cinci romane din seria Compania detectivilor nu se încadrează pe același tipar, chiar dacă întâlnim aceeași echipă de detectivi. Primele patru diferă complet ca formă de atac asupra acțiunii, iar ultimul le cuprinde pe toate la un loc. În plus, romanele mele nu duc lipsă de suspans, cheia oricăror aventuri polițiste. Cât despre Detectivul Hogeac, cele două romane sunt de-a dreptul pline de haz nebun.
Reporter: Personajele din romanele dumneavoastră sunt foarte bine conturate. Care este procesul prin care le dezvoltați?
Collombo: Pentru mine, personajele reprezintă sufletul poveștilor. Însă eu, lucrând cu o echipă de detectivi, așa cum v-am spus, am avut de împărțit fiecăruia câte o amuletă a firii umane. Niciunul nu seamănă cu altul, singura legătură în lanț dintre ele fiind setea de dreptate. Dar, să nu uităm că fiecare om, indiferent unde își desfășoară activitatea, este lovit de soartă uneori și trimis pe linii diferite ale vieții, fie că vorbim de lumină, fie de întuneric. Totul ține de puterea fiecăruia cum gestionează situațiile critice.
Reporter: Ce rol joacă cercetarea în procesul dumneavoastră de scriere?
Collombo: Cercetarea este fundamentală. Pentru a crea o poveste credibilă, trebuie să înțeleg bine contextul în care se desfășoară acțiunea. Fie că este vorba de proceduri polițienești, de peisajele unui oraș sau de tehnicile de investigație criminalistică, cercetez în detaliu fiecare aspect. Acest lucru nu doar că îmbogățește povestea, dar oferă și o experiență autentică cititorului.
Reporter: Aveți un loc preferat unde scrieți sau un ritual care vă ajută să vă concentrați?
Collombo: De scris, am scris, într-o proporție covârșitoare, la biroul meu, unde îmi servesc o cafeluță preparată de soția mea în fiecare dimineață. Bine, și eu fac o cafea bună, dar a ei este deosebită. Ce doresc să subliniez este faptul că am scris, la începuturile carierei, așezat pe un fotoliu și cu laptopul pe un scaun simplu în față. Am scris chiar și în tren sau în vacanță, pentru că atunci când intru în transa subiectului nu pot să pun stop pentru o anumită perioadă, ci alerg pe câmpurile de acțiune precum un comandant de oaste care vrea să ducă la bun sfârșit o bătălie.
Reporter: Ce sfat le-ați da celor care doresc să devină scriitori de romane polițiste?
Collombo: Sfatul meu principal este să citească foarte mult. Cât mai mult posibil și să scrie constant. Eu am avut o șansă în plus de a lucra în direct pe cazurile reale, am învățat de la fața locului, cum se spune în termeni criminalistici. Citind lucrările altor autori, pot învăța tehnici noi și pot descoperi ce funcționează bine în genul polițist. Scrisul constant ajută la perfecționarea stilului și la dezvoltarea propriei voci. Da, este foarte important să nu te lași atras în cercul scrierilor altor autori, ci să îți formezi propria linie literară. Cu umor sau fără, să fie ceva autentic. De asemenea, să nu se descurajeze de eșecuri și să fie deschiși la critici constructive. Fiecare feedback este o oportunitate de a crește și de a-și îmbunătăți abilitățile.
Reporter: În încheiere, ne puteți oferi un indiciu despre următorul dumneavoastră roman?
Collombo: Desigur! Următorul meu roman va explora un nou mister, asta-i sigur. Cum va suna profilul acțiunii, rămâne de văzut. Nu spun nimic înainte. Nu divulg… datele anchetei. Glumesc. Cert este că voi încerca ceva deosebit. În primul rând, voi renunța la titlul care să înceapă cu litera A. Cinci AȘI, fără mine, sunt de ajuns. Va fi o poveste plină de intrigi și de personaje memorabile, care, sper, va captiva cititorii de la prima până la ultima pagină. Dar până atunci, voi încerca să aduc cititorii mici în fața aventurilor detectivistice, oferindu-le o primă carte, în care personajele vor fi în întregime din lumea necuvântătoarelor. O lume care, alăturată copilăriei, să ne deschidă noi orizonturi. Orizonturi pe care mulți dintre noi cei maturi le-am făcut uitate de foarte multă vreme.
Reporter: Mulțumim foarte mult pentru acest interviu fascinant, Collombo! Abia așteptăm să citim următoarea dumneavoastră carte.
Collombo: Și eu vă mulțumesc! A fost o plăcere să discut cu voi și sper ca cititorii să se bucure de ceea ce urmează.
Pentru cei care doresc să rămână la curent cu noutățile și lansările viitoare, nu uitați să vă abonați la newsletter-ul nostru. Astfel, veți fi printre primii care află despre noile apariții și evenimente speciale din lumea captivantă a romanelor lui Collombo.